3 boldog macska

A 3BM Zizi, a véresszájú hercegnő, Jámbor Indiana Jones és Foltos Cica életfilozófiájának, termékeny vitáinak és közéleti okfejtéseinek ad otthont. A blog nem titkolt célja annak megmutatása, hogy a macskák közéleti tájékozottsága és érdekérvényesítő képessége magas szintű. A napi kérdéseket toleránsan, dogmatizmustól mentesen, kooperatív módon tárgyalják meg. Érvek és ellenérvek feszülnek egymásnak, a macskák kiváló konfliktuskezelése azonban biztosítja, hogy az esetleg személyeskedésig fokozódó vitát is megnyugtató megoldás zárja le.

Utolsó kommentek

Archívum

Válság és elidegenedés: Indiana Jones sajtótájékoztatója

2011.11.20. 18:46 - babarczyeszter

Nem tudhatjuk, barátaim, milyen kegyetlen titkokat rejt a legmegszokottabb arc is. Ismeritek a székek táncát. A nagycsalád egy vidám délutánja, egy babazsúr vagy egy vállalati tréning, és egyetlen székkel kevesebb. Valaki elindítja a zenét, ha óvodáról van szó, ez az óvónéni, más esetben más, aztán leállítja és le kell ülnünk. Látszólag csak lehuppanunk, de abban a másodpercben egy élet pereg le, mélyebb agyi területeken fekvő reflexek aktiválódnak és valaki hoppon marad. Valaki, kedveseim, valaki, akivel talán egy széket céloztunk meg. Valakit magunk mögött hagyunk. És így tovább.

Felhívnám a figyelmetek arra, hogy amikor ételosztás van, sosem egyforma az érdekérvényesítő képességünk. Társadalmi hálózatunk, a hatósággal ápolt jó kapcsolataink mindig segítik azt a macskát is, aki egyébként látszólag arisztokratikusan tartózkodik attól, hogy a hatóságot figyelmeztesse, hogy ideje már. Azt gondoljátok talán, hogy a szerzett és természetes jogainkat harcosan képviselő macska előnyökhöz jut, de ennek éppen ellenkezője az igaz. A hatóság nem nézi jó szemmel az ilyesfajta watchdog-magatartást. Watchcat, whatever, mondaná Peti barátunk.

Szaladunk a tálhoz barátaim, ismerjük ezt mind a hárman. A hatóság talán bőségesen mér és jut mindenkinek. De válság idején lelepleződik a mohó ragadozó. Egy olyan gazdasági világválság, mint a jelenlegi, amikor még a kivándorlás sem kecseget sok reménnyel, a társadalmi kötelékek próbája. Naponta végighallgatjuk a hatóság panaszkodását, türelemmel vagyunk, tudomásul vesszük, hogy a fűtést lejjebb kellett venni. Most még meghozzuk az áldozatot, közelebb húzódunk egymáshoz a hidegben. A válságnak a szuverenitás sem állíthat korlátot.

Az etetőnél azonban már megmutatkoznak a szakadások köztünk. Egy életet éltünk le együtt eddig, gyermekkori barátság köt össze, de mit teszünk, amikor egy metaforikus vagy tényleges szék hiányzik? Összefogunk? Nem. Épp hogy csak leplezzük mohóságunkat, elfelejtjük, hogy az erős közösség mindig többet ér el, sunyin méregetjük egymást, és ha a konc igazán gazdag, egy-egy morgás is feltör a torokból.

Nem mutogatni, vádolni kívánok. Mindannyiunkban ott a vadállat. Talán bennem kevésbé, talán ezért tudok rámutatni még erre a riasztó folyamatra, de meddig? Bízhatok-e magamban? Hajlik a gerincem vagy törik?

Nagyon szomorú ez. Nagyon szomorú.

A bejegyzés trackback címe:

https://3macska.blog.hu/api/trackback/id/tr573398591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása